Zpracovávám
Tinder Swindler: Láska, lži a luxus

Britský dokumentární seriál The Tinder Swindler z roku 2022 se stal jedním z nejdiskutovanějších na Netflixu. Šokující příběh založený na skutečných událostech přináší fascinující a zároveň děsivý pohled na moderní seznamování. Metody, jak získat z žen peníze, byly u tohoto muže skutečně originální - a také velmi finančně nákladné. Kdo byl Tinder Swindler? Jak přesně dokázal z žen vymámit tak horentní částky? A jak tento vychytralý muž nakonec dopadl?

Obsah článku
  1. Kdo je Tinder Swindler?
  2. Diamantový magnát, který očaroval
  3. Pikantní příběhy obětí
  4. Je příběh pravdivý?

Kdo je Tinder Swindler?

Seriál The Tinder Swindler, česky známý pod názvem Podvodník z Tinderu, sleduje příběh izraelského podvodníka Simona Levieva, původním jménem Shimona Hayuta. Simon využíval populární seznamovací aplikaci Tinder k tomu, aby manipuloval a podváděl ženy po celém světě.

Simon se narodil v roce 1990. Už jako mladý byl pěkné kvítko. Jeho kriminální minulost sahá už do doby, kdy v roce 2015 jako náctiletý podváděl s kreditními kartami nebo později kradl peníze svým zaměstnavatelům. V roce 2011 byl oficiálně obviněn z krádeže, ale byl na kauci propuštěn z vazby. Po tomto incidentu opustil Izrael a vydal se do Evropy.

S vězením se setkal přitom před děním dokumentu Tinder Swindler ještě jednou, a to ve Finsku, kdy byl odsouzen na dva roky za podvody podobné těm seriálovým.

Seriál mapuje 2 roky Simonova života. Přímo v seriálu se diváci dozví, že se mu za tuto dobu podařilo z žen získat zhruba 430 tisíc dolarů. Odhaduje se, že celkem ošidil lidi po celém světě o 10 milionů dolarů.

Koupit Netflix kupon

The Tinder Swindler

Diamantový magnát, který očaroval

Jak se Simonovi podařilo z žen tyto částky vymámit? Zejména pečlivým vybudováním falešné identity. Prezentoval se jako syn rusko-izraelského diamantového magnáta Lva Levieva.

Pomocí seznamovací aplikace Tinder pak kontaktoval ženy, aby se jim představil jako Simon Leviev. Připravený byl dobře: jeho profil byl plný fotografií v luxusních tryskáčích, restauracích a hotelech po celém světě. Ženy už však nevěděly, že na zážitky z fotografií mu přispěly zase jiné dámy.

Zezačátku vypadalo vše pohádkově. Tinder podvodník okouzloval ženy bohatými dárky a bral je na drahé večeře v soukromých letadlech. To vše za peníze, které si půjčil od jiných žen před nimi. Později ve vztazích však přišel s opakujícím se scénářem. Začal předstírat, že po něm jdou jeho “nepřátelé”. Ve zprávách naznačoval, že ho někdo právě pobodal, ale jeho bodyguard jej naštěstí zachránil. Také s nimi řešil, že se mu někdo naboural do bankovnictví a nemůže používat své kreditky a účty. Vše vyvrcholilo tím, že ženy požádal, aby mu finančně pomohly. Ty si pak často braly bankovní půjčky a nové kreditní karty. A celé kolo mohlo začít nanovo…

The Tinder Swindler ženy

Když se ženy časem ozvaly a chtěly své peníze zpět, Simon jim zaslal padělané dokumenty. Konkrétněji šlo o falešné kopie bankovních převodů, které měly dokázat, že Simon své půjčky splácí. Po čase však s oběťmi přerušil kontakt. Celý podvod byl tak dobře promyšlený, že si ženy dlouho neuvědomovaly, že byly podvedeny.

Pikantní příběhy obětí

Tinder Swindler mapuje několik příběhů žen, které s Simonem měly zkušenost. Jednou z nich je Cecilie Fjellhøy. Cecilie byla mladá a naivní žena z Norska, která se s Simonem seznámila právě na Tinderu. Po několika luxusních schůzkách, včetně letů soukromým letadlem, se do něj zamilovala. Simon ji přesvědčil, že jeho život je v ohrožení a potřebuje půjčku. Cecilie, zaslepená láskou, mu poslala přes 200 000 dolarů.

Další obětí byla Pernilla Sjoholm, která se s Simonem také seznámila přes Tinder. Simon ji pozval na luxusní výlet na Mykonos. Na ostrově se zdálo, že pro Simona není žádná částka příliš vysoká. Poté, co si Simon získal důvěru Pernilly, začal ji žádat o půjčky. Pernilla mu poslala desítky tisíc dolarů.

Ačkoliv se může čtenářům zdát, že Tinder je nebezpečným místem, zdaleka tomu tak nemusí být. Pro ty, kteří by rádi vyzkoušeli prémiové členství, existují dokonce speciální Tinder poukazy, díky kterým je možné si Tinder předplatit, aniž by bylo zapotřebí kamkoliv zadávat údaje ze své platební karty.

Je příběh pravdivý?

Tinder Swindler je založen na pravdě. Simon Leviev byl za své činy skutečně zatčen a odsouzen. Byl obviněn z podvodu, falšování dokumentů a krádeže. Čtenáře však možná překvapí, jak mírný byl jeho trest. V roce 2019 byl v Izraeli odsouzen k 15 měsícům vězení, ale po pouhých pěti měsících byl propuštěn díky dobrému chování.

Mnoho Simonových obětí je stále zatíženo dluhy. Některé z nich se snaží získat své peníze zpět prostřednictvím právních kroků a soudních sporů, ale soudní procesy jsou složité a zdlouhavé, navíc s nejistým výsledkem..

Pokud vás tento příběh zaujal, určitě si nenechte ujít dokumentární seriál The Tinder Swindler na Netflixu, který detailně popisuje celý případ a přináší svědectví jednotlivých obětí. Na Netflixu jsou mimo jiné k shlédnutí také další mnohé zajímavé seriály, jako je například nová série seriálu Bridgertonovi, nebo nový film Kosmonaut z Čech.


Další zajímavé články

"After: Pouto" na Voyo – Co od něj očekávat?
  • Natálie Nelligan
  • 12.03.2024
  • 0

S příchodem nového filmu "After: Pouto", který bude od 16. března dostupný na platformě Voyo, se fanoušci po celém světě těší na…

10 tipů, jak zaujmout na Tinderu
  • Natálie Nelligan
  • 16.08.2024
  • 0

Tinder je už dlouho jednou z nejpopulárnějších seznamovacích aplikací, v které si uživatelé listují “katalogem” profilů a…


(0) Komentářů
Zatím je tu ticho. Prolomte ho jako první.