Zpracovávám
Nejlepší zaměstnanecké benefity: Co nabídnout zaměstnancům?

V dnešní době je konkurence na trhu práce stále silnější a firmy se snaží najít způsoby, jak si udržet talentované zaměstnance. Kromě konkurenceschopných platů hrají významnou roli také firemní benefity. Ty nejenže zvyšují spokojenost a motivaci zaměstnanců, ale také přispívají k pozitivní firemní kultuře. V tomto článku vám představíme nejlepší zaměstnanecké benefity, které můžete svým zaměstnancům nabídnout - a naleznete v něm komplexní seznam všech možných zaměstnaneckých výhod.

Obsah článku
  1. Proč investovat do zaměstnaneckých benefitů?
  2. Firemní benefity: seznam

Proč investovat do zaměstnaneckých benefitů?

Investice do výhod pro zaměstnance se mnohonásobně vrací. Zaměstnanci, kteří cítí, že jsou oceňováni a mají k dispozici nejrůznější odměňovací programy, jsou loajálnější a produktivnější. Kvalitně nastavené benefity mohou být i velkým přínosem pro firmu, která hledá nové zaměstnance - obecně totiž dokáží přilákat nové talenty. A jaké jsou ty nejžádanější zaměstnanecké benefity?

Firemní benefity: seznam

Seznam firemních benefitů.

Flexibilní pracovní doba

Některým zaměstnancům více vyhovuje začít pracovat dříve, jiní na svou práci nachází klid až později večer. Možnost pracovat podle vlastního harmonogramu je pro mnoho zaměstnanců klíčová.

Dárkové poukazy

Dárkové poukazy mají oproti jiným odměňovacím systémům velkou výhodu - umožňují zaměstnancům vybrat si, co opravdu chtějí. Odměňování zaměstnanců pomocí dárkových poukazů je navíc poměrně jednoduché.

Koupit univerzální dárkový poukaz

Zdravotní a wellness programy

Zahrnutí wellness programů, jako jsou fitness kurzy, masáže nebo zdravotní prohlídky, do pracovních benefitů, může nejen výrazně zlepšit pracovní morálku, ale také třeba snížit absenci a nemocnost.

Stravenky a stravovací benefity

Stravenky jsou oblíbeným benefitem v mnoha firmách. Například společnosti jako Sodexo a Edenred nabízejí různé možnosti stravovacích benefitů.

Zdravé stravování na pracovišti.

Zdravé stravování na pracovišti

Zajištění zdravého stravování a občerstvení v kanceláři podporuje zdravý životní styl zaměstnanců.

Dovolená navíc

Volný čas navíc může být zaměstnancům poskytnut ve formě klasické dovolené, sabbaticalu nebo třeba dnu na dobrovolničení.

Penzijní a investiční plány

Příspěvky na penzijní pojištění nebo investiční produkty, jako jsou ty od Portu nebo Fondee, pomáhají zaměstnancům lépe se připravit na důchod.

Aktivní odpočinek.

Možnost vzdělávání a profesního rozvoje

Investice do školení a kurzů pomáhají zaměstnancům zvyšovat své dovednosti a zlepšovat pracovní výkonnost, což se ve výsledku opět vyplatí nejen zaměstnanci, ale i zaměstnavateli. Společnosti jako LMC a Coursera nabízejí zajímavé vzdělávací programy pro různé obory.

Firemní akce a teambuilding

Organizování firemních akcí jako jsou teambuildingové aktivity nebo společenské akce posiluje týmového ducha a zlepšuje vztahy mezi zaměstnanci.

Zdravotní pojištění a prevence

Mnoho firem nabízí nadstandardní zdravotní pojištění, které zahrnuje i preventivní prohlídky.

Slevy na produkty a služby

Může se jednat o slevy na vlastní firemní produkty či služby, ale také o účast ve speciálních slevových programech na platformách jako je třeba Benefit Plus.

Práce z domova

V posledních letech se stala práce z domova velmi žádanou. Zejména po pandemii COVIDu, kdy firmy zjistily, že zaměstnanci dokáží poměrně efektivně fungovat i z domova, se stala práce z domova častěji nabízeným benefitem. Často jde ruku v ruce s flexibilní pracovní dobou.

Práce z domova.

Příspěvky na dopravu

Příspěvky na dopravu nebo možnost využít firemní dopravu mohou usnadnit dojíždění do práce.

Rodinné a kulturní akce

Podpora nejen zaměstnanců samotných, ale i jejich rodin - a začlenění rodin do organizační kultury zvyšuje pocit sounáležitosti a loajality.

Teambuildingy a jiné týmové akce

Organizování teambuildingů či jiných pravidelných týmových akcí jako jsou výlety či společenské večery pomáhají budovat týmového ducha a zdánlivě paradoxně i vylepšit produktivitu týmu - po společně prožitých chvílích je si tým bližší a dokáže společně lépe fungovat.

Teambuilding.

Programy pro duševní zdraví

Nabídka poradenství a terapeutických služeb může být klíčová pro podporu duševního zdraví zaměstnanců.

Dětské skupiny a školky

Některé firmy poskytují přístup k dětským skupinám nebo školkám, což pomáhá zaměstnancům s malými dětmi a narovnává příležitosti k návratu do práce, stejně tak jako například částečné úvazky.

Sociální a ekologické projekty

Možnost zapojení do dobrovolnických projektů a podpora ekologických iniciativ posiluje pocit smysluplnosti práce. Tento bonus lze využít i jako originální výhodu pro obchodní partnery.

Bonusy a provize

V neposlední řadě samozřejmě mohou i finanční bonusy nebo provize za dosažení cílů motivovat zaměstnance k vyššímu výkonu.

Pokud vás zaujaly dárkové poukazy jako firemní benefit, kontaktujte nás.